Steeds meer mensen hebben tot op hoge leeftijd nog een eigen gebit. Ook wanneer u geen eigen tanden en kiezen meer heeft is het belangrijk om naar de tandarts te gaan. In onze praktijk is klinisch protheticus Michiel Smit werkzaam.

Klinisch protheticus

Een klinisch protheticus is gespecialiseerd in alle soorten gebitsprotheses: van een gedeeltelijk of volledig kunstgebit tot aan een kunstgebit op implantaten (klikgebit). Dat betekent dat hij zich bezighoudt met behandelingen die het hele gebit of een gedeelte van het gebit vervangen.

Een klinisch protheticus is gespecialiseerd in gebitsprotheses en houdt zich daardoor bezig met de verzorging van uitneembare gebitsprotheses in een tandeloze mond (een uitneembaar kunstgebit), de verzorging van volledige en gedeeltelijk vaste protheses en de verzorging van zogenaamde overkappingsprotheses: gebitsprotheses op implantaten of op gebitswortels. Verder kan een protheticus ook advies geven over het onderhoud van een prothese

Ook voor reparatie en rebasing van uw prothese kunt u bij de klinisch protheticus terecht . Omdat het kaakbot in de loop van de jaren slinkt is het verstandig om eens per twee jaar bij de klinisch protheticus langs te gaan voor een controlebezoek. Wanneer uw prothese niet meer blijkt te passen kan een protheticus uw prothese rebasen. Dat betekent dat er een extra laag kunststof aan de binnenzijde van de prothese aangebracht wordt waardoor deze weer goed in uw mond past.

In de meeste gevallen hoeft gelukkig niet het hele gebit vervangen te worden. Het natuurlijke gebit wordt dan aangevuld met een gedeeltelijke gebitsprothese. Dat heeft als grote voordeel dat de kaak verder intact blijft.

Zo’n gedeeltelijke prothese kan op 2 manieren gemaakt worden:

Frameprothese:
Hierbij bestaat de prothese uit een metalen basis waar de vervangende kunsttanden in worden verwerkt.Dit frame wordt met zogenaamde ankers vastgezet aan de omringende tanden en kiezen.

Partiële Plaatprothese:
Hierbij bestaat de prothese uit een kunststof basis waar de vervangende kunsttanden in worden verwerkt. In tegenstelling tot een frameprothese is een partiële plaatprothese niet aan de resterende eigen tanden en kiezen verankerd maar rust op het tandvlees van de kaak. Deze zit daarom niet echt lekker en wordt meestal gebruikt als tussenoplossing. De protheticus kan u meer vertellen over beide mogelijkheden en u advies geven over deze behandelingen.